Exposed: 4 Pregnancy Food Myths
When you’re pregnant, you naturally want to eat right by you and your .... read more
Pada asasnya, pantang-larang merupakan senarai amalan yang perlu dielakkan untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraan ibu dan anak. Dalam tempoh kehamilan, pastinya terdengar pelbagai ungkapan yang berupa pantang-larang ibu mengandung. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui sama ada pantang-larang ibu mengandung, termasuk makanan, bercanggah dengan mitos atau fakta yang telah dibuktikan melalui kajian.
Artikel ini akan memaklumkan anda mengenai tips ibu mengandung trimester pertama, kedua dan ketiga, pantang-larang ibu mengandung yang perlu diikuti dalam bulan 1 sehingga bulan 9 dan banyak lagi.
Dalam budaya Melayu, rahim yang sihat dipercayai akan memastikan wanita kekal berseri. Tempoh berpantang juga dipercayai dapat membantu ibu mendapatkan semula bentuk badan, kesihatan dan tenaga mereka seperti tahap sebelum kehamilan dan juga mengelakkan alergi ketika mengandung. Pada masa ini, ibu biasanya disokong oleh bidan tradisional, ataupun oleh ibu atau ibu mertuanya sendiri. Antara amalan yang dilakukan pada masa ini ialah:
Dalam adat resam Cina, tempoh berpantang bertindak sebagai masa untuk ibu baru mengeluarkan toksin, meremajakan badan, dan melancarkan peredaran darah bagi mengelakkan isu seperti alergi, penyakit, pendarahan dan lain-lain ketika mengandung1. Pemakanan ibu pada masa ini juga sangat penting. Antara amalan mereka ialah:
Kebanyakan penekanan diet adalah untuk mencegah 'angin' dengan menggunakan bahan-bahan dan rempah-rempah seperti bawang putih, sambil mengelakkan makanan 'menyejukkan'. Budaya India percaya bahawa jika amalan ini tidak dilakukan dengan betul, ia boleh membawa kepada masalah kesihatan di kemudian hari dalam kehidupan ibu. Amalan tersebut adalah seperti yang disenaraikan1:
Susu tidak dipasteur
Pempasteuran yang dilakukan bertujuan untuk menghapuskan bakteria yang tidak baik dengan menggunakan suhu tinggi. - Susu yang tidak dipasteur berisiko mengandungi bakteria listeria yang akan meningkatkan risiko keguguran dan penyakit serius3.
Makanan dibungkus dan diproses
Wanita hamil tidak digalakkan makan produk daging yang diproses melainkan makanan itu telah dipanaskan semula sehingga panas4.
Makanan laut
Sesetengah ikan dan kerang mengandungi paras merkuri yang berpotensi berbahaya. Terlalu banyak merkuri boleh membahayakan sistem saraf bayi anda yang sedang berkembang5.
Makanan mentah atau separuh masak
Pemakanan daging yang kurang masak atau mentah meningkatkan risiko jangkitan anda daripada beberapa bakteria atau parasit, termasuk Toxoplasma, E. coli, Listeria dan Salmonella4.
Kafein
pengambilan minuman berkafein secara berlebihan boleh menyebabkan masalah kelahiran pramatang, keguguran dan masalah bayi kurang berat badan semasa lahir2.
Minuman beralkohol
Ibu dinasihatkan untuk mengelak sepenuhnya daripada meminum alkohol semasa hamil, kerana ia meningkatkan risiko keguguran6.
Makanan bergula
Sebenarnya gula bukanlah berbahaya jika diambil dalam jumlah kecil. Terlalu banyak boleh menyebabkan kencing manis semasa mengandung7.
Susu untuk ibu hamil sering disyorkan kerana ia membantu mengimbangi keperluan pemakanan anda dan anak anda terutamanya pada permulaan kehamilan anda. Kami telah merumuskan Friso® Gold Mum dengan mengambil kira ibu dan anak, dan formula Dual Care+ yang unik menyokong anda dalam perjalanan kehamilan anda.
Amalan mengambil kalsium dan mineral lain yang sesuai untuk menyokong anda semasa dan selepas kehamilan boleh mencabar, jadi Friso® Gold Mum diformulasi dengan nutrien penting untuk menyokong perubahan fisiologi anda semasa kehamilan. Friso® Gold Mum bukan sekadar formula susu untuk kehamilan — ia juga menyediakan asas yang baik untuk anak anda yang membesar. Malah, beberapa nutrien penting yang diberikan oleh Friso® Gold Mum kepada anda termasuk:
Vitamin B12 - Vitamin B12 diperlukan untuk penghasilan sel darah merah.
Asid Folik - Asid folik penting untuk pertumbuhan dan pembahagian sel. Folat memainkan peranan dalam pembentukan sel darah merah dan mengekalkan pertumbuhan dan perkembangan janin.
Iodin - Penting untuk pembentukan hormon tiroid, yang menyokong perkembangan otak.
Vitamin D - Vitamin D diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.
Kalsium - Kalsium membantu dalam perkembangan tulang dan gigi yang kuat.
Indeks glisemik rendah - Indeks glisemik (GI) ialah sistem penarafan untuk makanan yang mengandungi karbohidrat. Ia menunjukkan betapa cepat makanan mempengaruhi paras gula (glukosa) dalam darah anda apabila dimakan sendiri. Indeks glisemik (GI) yang rendah boleh membantu ibu mengelakkan berat badan berlebihan semasa mengandung.
Dengan begitu banyak sekatan yang dikenakan, berpantang boleh menjadi masa yang mencabar bagi ramai ibu baru, namun, ia penting untuk mengelakkan komplikasi seperti penyakit, pendarahan dan lain-lain ketika mengandung. Dengan tips ibu mengandung trimester pertama, kedua dan ketiga ini dan juga pantang-larang ibu mengandung yang perlu diikuti dalam bulan 1 sehingga bulan 9, anda dan juga anak anda akan sentiasa berceria.
Apabila anda mempertimbangkan susu kehamilan, pertimbangkanlah asal usul susu, proses pembuatan, kandungan nutrien serta susu yang membantu anda mengawal penambahan berat badan semasa kehamilan. Friso® Gold Mum mengekalkan nutrien semula jadi susu untuk memberikan anda apa yang anda perlukan dalam perjalanan kehamilan anda. Friso® Gold Mum bertujuan untuk menjadi alternatif susu anda semasa mengandung dan tempoh penyusuan. Ketahui lebih lanjut hari ini!